Organische architectuur: de leer van Frank Lloyd Wright

organische architectuur Frank Lloyd Wright

De lessen van Frank Lloyd Wright over organische architectuur

 

Het schrijven van een artikel over mensen zoals Frank Lloyd Wright is een grote uitdaging. Alleen de beschrijving van een van zijn werken kan gemakkelijk een afzonderlijk boek zijn. Daarom letten we regelmatig op mensen zoals hij door hun namen te koppelen aan een meer specifieke vraag.

Frank Lloyd Wright

Portret van Frank Lloyd Wright
De grote architect in zijn studio

organische architectuur Frank Lloyd Wright in het atelier

Vandaag nemen we enkele specifieke aspecten van zijn werk. Dit zijn doctrines en uitspraken die, naar onze mening, de ontwikkeling van de organische architectuur sterk hebben beïnvloed. We gaan dus ook een beetje verder met dit begrip om. Dit is waarschijnlijk nodig omdat organische architectuur tegenwoordig een essentiële rol speelt. Het zal waarschijnlijk niet minder belangrijk zijn in de komende decennia.

De ontwikkeling van organische architectuur

architecten Frank Lloyd WrightArchitect op afspraak

de grote architect Frank Lloyd Wright

prairie stijl

Laten we beginnen met een kleine uitleg. Frank Lloyd Wright heeft niets te maken met de term 'organische architectuur'. Hij creëerde de prairiestijl. Dit volgde natuurlijke lijnen en ontpopte zich als een antipode voor de constructie van het Victoriaanse tijdperk. De prairiestijl ontwikkelde organische architectuur. Om deze reden zijn veel van de leringen van Frank Lloyd Wright over constructie en ontwerp ook van toepassing op deze stijl.

De focus van het artikel ligt op enkele van de leringen van Frank Lloyd Wright. De citaten zijn te vinden in het volgende artikel.

De prairiestijl ontwikkelde organische architectuur

organische architectuur werkt door Frank Lloyd Wrightorganische architectuur Frank Lloyd Wright werkt

De architect moet tien jaar van tevoren kunnen kijken

De architect moet volgens Frank Lloyd Wright een soort profeet zijn. Hij moet op zijn minst een paar jaar van tevoren kunnen kijken. De organische architectuur voldoet aan deze eis. De heldere natuurlijke lijnen maken veel veranderingen en transformaties mogelijk.

Het goede gebouw mag het landschap niet schaden

klassieke architectuur Frank Lloyd Wright

Fallingwater huis in het midden van de natuur

organische architectuur Frank Lloyd Wright huis vallend water

De originele interpretatie

Kun je duidelijk en eenvoudig de vraag beantwoorden waarom sommige architecten geniaal zijn en anderen niet? Iedereen zou een stijl kunnen begrijpen, beschrijven en reproduceren. Dat doen we om zo te zeggen. Maar het creëren van een gebouw zo origineel dat je voelt dat het een ziel heeft - dat is anders. Dat is geweldig.

Frank Lloyd Wright pleit voor zijn eigen interpretatie van stijlen. Organische architectuur is in dit opzicht uniek succesvol. Ze imiteert natuurlijk bestaande vormen. Ze zijn altijd uniek!

Huis in New Jersey

organische architectuur Frank Lloyd Wright's huis in New Jersey

binnenland

Bachman Wilson House organische architectuur Frank Lloyd Wright

Het gebouw moet er natuurlijk uitzien in de omgeving

Dit proefschrift van Frank Lloyd Wright kan tot op zekere hoogte worden gebruikt voor de definitie van organische architectuur. Hetzelfde geldt voor het volgende:

  • Het goede gebouw mag het landschap niet schaden. Het moet haar mooier maken.
  • De architectuur is leven of geanimeerde vorm.

Als we alleen deze stellingen van Frank Lloyd Wright lezen, zouden we denken dat zijn gebouwen volledig gelijkwaardig zijn aan organische architectuur. Laat je niet misleiden. Zijn leringen waren soms echt controversieel. Velen zouden het niet eens zijn met ons idee van organische architectuur of iets uit hun assortiment halen. Niettemin zijn de wortels van deze stijl te vinden in zijn gebouwen en in zijn tijdgenoten.

Andere gebouwen door Frank Lloyd Wright

organische architectuur door architect Frank Lloyd Wrightorganische architectuur Frank Lloyd Wright taliesin west ochtendlicht penfield house organische architectuur Frank Lloyd Wright